Min morfar var møbelsnedker

21 april 2013 admin
image

Min kære gamle morfar var jo møbelsnedker. Og jeg husker tydeligt dengang undertegnede fik tilladelse til sådan at sidde i hans værksted og kigge på ham arbejde med træ. Han opmålte samt savede også med en stor passion. Og det var jo ganske interressant at kigge på hvordan han kunne skabe de smukkeste møbler, ud af sådan et stykke gammel træ. Og jeg blev jo da overbevist omkring at uddanne mig som møbelsnedker. Og det viste sig så at hele den smarteste måde at blive møbelsnedker på faktisk er sådan ved et af deres AMU kurser. Disse AMU kurser de giver mig nelig alt hvad jeg behøver at vide omkring det. Så da jeg blev gammel nok skrev jeg mig derfor op til nogle flere AMU kurser.

Men det første af alle mine AMU kurser var ganske basalt. Dette bestod af alt det almindelige viden for at blive møbelsnedker. Hvilke sorter træ som der findes samt hvordan man bedst håndterede træet. Og alt dette det havde jeg jo lærte enten af min kære morfar, eller måske selv læst inden jeg startede. Så ikke lige alle AMU kurser er nu helt så informerende. Jeg fik nu en del søde ord med på vejen for hele min brede viden, samt klare mig godt i alle disse mindre opgaver vi nu fik i løbet af kurset. Men undertegnede følte mig nu ikke som en rigtig møbelsnedker. For jeg manglede jo stadig at arbejde mere dybt med selve træet samt udarbejde sådan noget helt fra bunden. Dette fik jeg jo mulighed for ved det næste af alle mine spændende AMU kurser.

Og det 2. af vores AMU kurser var jo en del mere praktisk. Vi lærte om at kunne bøje krydsfiner. Og det viste sig jo at være meget svært. Og det kræver den helt rigtige maskine samt et mål omkring hvordan at det nu skal formes. For man tilføjer damp til selve krydsfineren, hvorefter det så bliver helt blødt. Bagefter så ligges det så i pres for at få lige den rette form. Når træet så tørrer igen så beholder det netop denne ønskede form. Af alle de AMU kurser som undertegnede har prøvet, så var det her også det sværeste. Og vi prøvede også alle sammen adskillige gange før vi så rigtig fik formet træet korrekt. Men dette hårde arbejde det betalte sig jo også i den sidste ende. Fordi her der lærte jeg jo at kunne bøje træet lige som jeg selv ønskede det. Og det var jo noget som min kære morfar aldrig havde arbejdet med før. Men dette gav lige med et en række nye muligheder inden for møblets design. Og jeg følte mig mere som en rigtig møbelsnedker selvom jeg stadig stod og manglede at kunne lave et komplet møbel. Dette fik undertegnede jo mulighed for ved dette sidste af alle vores AMU kurser.

Vi var jo nu ankommet til det af alle mine AMU kurser hvor jeg skulle lavet et møbel. Vi havde lært om selve træet, samt vi havde bøjet krydsfiner.  Nu skulle jeg jo så bevise at jeg var en rigtig møbelsnedker. Så jeg designede en god stol i noget krydsfiner træ. Her der udnyttede jeg hvordan krydsefiner jo er yderst stærkt med de rigtige former. Bagefter noterede jeg præcis hvor mange forskellige stykker træ jeg skulle bruge samt fik dem alle skåret til. Efter en succesfuld bøjning af selve krydsfineren lod jeg jo det hele tørre, samt fik det hele gjort parat til sådan at samle sammen. På samme tid fandt jeg også den rigtige dækkende lak, plus et godt polstret sæde jeg kunne benytte til selve stolen. Med denne komplette stol følte jeg mig nu som en rigtig møbelsnedker. Og havde det ikke lige været for mine AMU kurser, så havde jeg jo ikke kunne skabe det her smukke møbel. Og det var jo starten på hele min karriere som møbelsnedker. Nu der arbejder jeg jo udelukkende med møbler i formet krydsfiner træ.

Flere nyheder